XVIII Concurs acadèmic de poesia en català · XVIII Concours académique de poésie en langue catalane

Fables, contes et légendes ! · Faules, contes i llegendes!

Per divuitè any consecutiu, el Concurs de poesia acadèmica en llengües regionals ha convidat l’alumnat de les escoles, col·legis i liceus de l’acadèmia de Montpeller a un viatge fet d’estètica, de ritme i d’harmonia. Aquesta vegada, les seues creacions han estat estan inspirades per les « Faules, contes i llegendes ».

Així, prop de setanta classes que estudien el català com a llengua viva o dins de seccions bilingües, ens donen la seua interpretació poètica de l’imaginari popular. Vet aquí els més joves creadors de textos inspirant-se dels gèneres literaris més antics!

La participació al concurs, guiada pel professorat, ha permès de treballar totes les competències, de manera concreta, amena i activa i, tot sovint, amb una perspectiva interdisciplinària.

Com que la poesia també es comparteix tot declamant-la, les noves mencions especials “eloqüència” subratllen aquesta atenció particular a l’expressió oral. Gràcies als codis QR, el lector podrà constatar fàcilment el talent oratori del nostres alumnes.

Rebeu com es mereixen, doncs, aquests alumnes que venen enguany a presentar-nos “Faules, contes i llegendes”, tot seguint les passes dels grans poetes, clàssics o contemporanis, llunyans o ben propers.

Una iniciativa de l’Acadèmia de Montpeller, en col·laboració amb l’OPLC.

– – – –

Pour la dix-huitième année consécutive, le concours académique de poésie en langues régionales a invité les élèves des écoles, collèges et lycées de l’académie de Montpellier à partir en quête d’esthétique, de rythme et d’harmonie. Leurs productions écrites sont inspirées cette fois-ci par les «Fables, contes et légendes ».

Ainsi, près de soixante-dix classes qui étudient le catalan en tant que langue vivante ou au sein des sections bilingues, nous livrent leur interprétation poétique de l’imaginaire populaire. Les plus jeunes producteurs de textes inspirés par les genres littéraires les plus anciens !

La participation à ce concours, guidée par les enseignants, a permis de façon concrète, plaisante et active, parfois avec une approche interdisciplinaire, de travailler l’ensemble des compétences.

Puisque la poésie se partage aussi en la déclamant, les nouvelles mentions spéciales «éloquence» viennent souligner cette attention portée à l’expression orale. Grâce à des codes numériques, le lecteur pourra en apprécier l’écoute.

Les élèves viennent donc à notre rencontre par l’entremise des « Faules, contes i llegendes », sur les pas des grands poètes, classiques ou contemporains, universels ou plus proches de nous.

Une incitative de l’Académie de Montpellier, en partenariat avec l’OPLC.


Escolteu aquí les creacions Menció eloqüència 😉

– – – –

Écoutez ici les créations Mention éloquence 🙂

· Escoles maternals · cicle 1 – – – – Écoles maternelles · cycle 1

PATUFET · École Louis Torcatis · Illa


00:04


· Escoles elementals · cicle 2 – – – – Écoles élémentaires · cycle 2

LA GALLINA TENEBROSA · Lisa ESPILONDO · La Bressola de Sant Galdric


· Escoles elementals · cicle 3 – – – – Écoles élémentaires · cycle 3

DONA D’AIGUA · Alba POLONIO · CM2 · La Bressola del Soler


LA SERP I EL MICO · Nolwenn RAYA · CM2 · La Bressola de Pontellà Nyils


· Col·legis · cicles 3 i 4 – – – – Collèges · cycles 3 & 4

LA CARPA ENCANTADA · Manon AMIEL · 3e · Collège Saint Joseph · Prada


BLANCA NEU · Chloé BONACASE · 5e · Collège Pierre Fouché · Illa


· Liceus – – – – Lycées

LA FESTA DE L’OS · Jade BORRAT · Tle · Lycée Jean Lurçat · Perpinyà


VENTAFOCS · Mathis VIDAILLAC · Tle · Lycée Christian Bourquin · Argelers