PRATIQUER

ESCOLTAR, PARLAR I MIRAR
Ecouter, parler et regarder
LLEGIR I ESCRIURE
Lire et écrire

Escoltar, parlar i mirar /
Ecouter, parler et regarder

Escoltar

RÀDIO ARRELS
Ràdio exclusivament en català des de Catalunya Nord, per escoltar en línia o a la ràdio i també en podcasts.
Freqüències:
Rosselló 95.0 | Vallespir 88.2 | Conflent 95.5 | Cerdanya i Capcir 93.1


LLIBRES PER ESCOLTAR amb el Premi del llibre Vivent: aquí

AUDIO-LINGUA, ofereix enregistraments de mp3 en català.


Cantants d’aquí

Ramon Gual

Leslie Malet-Salvador

Pere Figueres

Llamp Te Frigui

Gérard Jaquet

Buena Suerte

Joan Ortiz

Muriel Perpigna

Eric el Català

Ghetto Studio


Mirar

«Aquí Sem: nous sommes ici», France 3 País Català
Una mirada actual del País Català a través de retrats, cròniques, reportatges sobre economia, esport, cultura i esdeveniments socials. Un viatge entre costa i muntanya per descobrir el ric patrimoni del País Català. Tots els diumenges a les 10:45 h.

Aquí Sem: Arxius 

Tornar enrere en el temps, observar les evolucions del territori en País català. La crònica Arxius de l’emissió catalana Aquí Sem (France 3) us ofereix una immersió en la història de la Catalunya Nord.

Aquí Sem est dans ses Petits Papers, France 3 Pays Catalan.

Aquí Sem et sa chronique web, Punt Cat, France 3 Pays Catalan.

Aquí Sem Art, France 3 Pays Catalan. Cada crònica desxifra una obra d’art.


Cinema

Cinema en català als nostres pobles amb l’associació ÒMNIUM CATALUNYA NORD.


Pel·lícules en català

Pel·lícules en català que tenen lloc a Catalunya Nord

La llum d’Elna  (visualització gratuïta).

Elna, Rosselló, 1942. Després de tres anys tornant la dignitat a les mares internades als camps de refugiats i salvant les vides dels seus nadons, la Maternitat d’Elna ha rebut l’ordre de tancament de les autoritats franceses. La seva directora, Elisabeth Eidenbenz, les seves col·laboradores i les mares a qui han ajudat, faran tot el possible per impedir-ho.

Pau, la força d’un silenci

La història del violoncel·lista, director d’orquestra i compositor Pau Casals, que es va comprometre durant la seva vida a favor de la llibertat i va treballar especialment per afrontar la dictadura de Franco. La pel·lícula es va rodar principalment a Prada el 2017.

Pel·lícules distribuïdes a França (DVD, Blu-ray, VOD) amb versió en català


VOD – Vídeo a la carta

Mangues
La sèrie completa de Samurai Champloo.
La sèrie completa de Kimagure Orange Road.
La sèrie completa de Cowboy Bebop.
La sèrie completa de Merlí.

A la plataforma Netflix (França)
Escriure al motor de cerca « català » i, triar « àudio en català », « subtítols en català » o « descripció d’àudio en català ». Aquí.


Parlar (o xerrar)

El CASAL DEL CONFLENTés una associació que té per objectiu la promoció i l’animació, gràcies a diverses manifestacions, de la llengua i la cultura catalanes, sota totes les seves formes i modalitats, així com la creació d’un lloc de trobada. Vídeo de presentació.

EL CASAL DE PERPINYÀon s’organitzen xerrades els dijous a les 14.30 hores. És una associació que treballa per la defensa i promoció de la llengua i la cultura catalanes, la memòria històrica i els drets socials. « Estem al servei de la societat civil organitzada i volem ser un element dinamitzador en l’establiment de lligams amb el moviment cultural de la resta dels Països Catalans. És un espai físic, un local, però sobretot és una programació pròpia (conferències, debats, exposicions, cursos, tallers, excursions, concerts, espectacles per a la mainada, festes…) i un lloc de trobada amb iniciatives d’altres col·lectius i entitats ».

L’associació AIRE NOU de Bao neix el 12 d’octubre del 1995. Les seves finalitats: protegir i fer conèixer el patrimoni cultural de Bao i del Riberal. Ràpidament l’objectiu es converteix en el de promoure i defensar la llengua i la cultura catalanes. L’entitat proposa castells, correfoc, ball de Serrallonga, joc de cartes…

L’ESCOLA DE CATALÀ DEL VOLÓ ofereix tot un ventall d’activitats en català, per practicar i compartir.


Xarxa social catalana

VOLUNTARIAT per la LLENGUA: trobeu la vostra parella als països catalans per conversar i progressar. També amb l’aplicació APPARELLA’T (Android i iOS).

Ecouter

RÀDIO ARRELS
Radio exclusivement en catalan de Catalunya Nord, à écouter en ligne ou sur votre radio et également en podcats.
Fréquences :
Rosselló 95.0 | Vallespir 88.2 | Conflent 95.5 | Cerdanya i Capcir 93.1


Des LIVRES À ÉCOUTER avec le Prix du livre vivant : ici

AUDIO-LINGUA, offre des enregistrements en mp3 en catalan.


Chanteurs d’ici

Ramon Gual

Leslie Malet-Salvador

Pere Figueres

Llamp Te Frigui

Gérard Jaquet

Buena Suerte

Joan Ortiz

Muriel Perpigna

Eric el Català

Ghetto Studio


Regarder

« Aquí Sem : nous sommes ici » sur FRANCE 3 Pays Catalan

Un regard actuel sur le Pays Catalan à travers des portraits, des dossiers, des reportages sur l’économie, le sport, la culture et les faits de société. Nous vous ferons voyager entre littoral et montagne à la découverte de la richesse patrimoniale du Pays Catalan. Tous les dimanches à 10h45.

Aquí Sem : Arxius

Remonter le temps, observer les évolutions du territoire en Pays Catalan. La chronique Arxius du magazine catalan Aquí Sem (France 3) vous propose une immersion dans l’histoire des Pyrénées-Orientales (Catalogne Nord).

Aquí Sem est dans ses Petits Papers, France 3 Pays Catalan.

Aquí Sem et sa chronique web, Punt Cat, France 3 Pays Catalan.

Aquí Sem Art, France 3 Pays Catalan. Chaque chronique déchiffre une oeuvre d’art.


Cinéma

Le cinéma en catalan dans nos villages avec l’association ÒMNIUM Catalunya Nord.

ggg


Films en catalan

Films en catalan qui se déroulent en Catalogne Nord

La llum d’Elna  (visionnage gratuit).

Sud de la France, 1942. Après 3 ans passés à restituer leur dignité aux femmes arrachées aux camps d’internement et à sauver la vie de leurs bébés, la Maternité d’Elne semble condamnée à la fermeture par les autorités. Sa directrice, Elisabeth Eidenbenz, ses collaboratrices, et le réseau des mères auxquelles elle a apporté son aide, feront tout pour les en empêcher.

Pau, la força d’un silenci

L’histoire du violoncelliste, chef d’orchestre et compositeur Pau Casals, qui s’est notamment engagé durant sa vie en faveur de la liberté et a particulièrement oeuvré pour affronter la dictature de Franco. Le film a été en grande partie tourné à Prades en 2017.

ggg

Films distribués en France (DVD, Blu-ray, VOD) avec une version en catalan

ggg


VOD – Vidéo à la demande

Mangas en libre accès sur Youtube

La série complète de Samurai Champloo.
La série complète de Kimagure Orange Road.
La série complète de Cowboy Bebop.
La série complète de Merlí.

Sur la plateforme Netflix (France)

Ecrire sur le moteur de recherche « catalan » et choisir « audio en catalan » ou « sous-titres en catalan ». Ici.


Parler (ou discuter)

Au CASAL DEL CONFLENT qui est une association dont l’objectif est de promouvoir et d’animer, à travers diverses manifestations, la langue et la culture catalane, sous toutes ses formes et modalités, ainsi que la création d’un lieu de rencontre. Video de presentació.

ggg

Au CASAL DE PERPINYÀ, où des discussions sont organisées les jeudis à 14h30. C’est une association qui œuvre pour la défense et la promotion de la langue et de la culture catalanes, de la mémoire historique et des droits sociaux. « Nous sommes au service d’une société civile organisée et nous voulons être un élément dynamisant dans l’établissement de liens avec le mouvement culturel du reste des pays catalans. C’est un espace physique, un lieu, mais c’est surtout sa propre programmation (conférences, débats, expositions, cours, ateliers, excursions, concerts, spectacles pour enfants, fêtes …) et un lieu de rencontre avec des initiatives d’autres groupes. · Organisations et entités ».

ggg

L’association AIRE NOU de Bao est née le 12 octobre 1995. Son objectif: protéger et faire connaître le patrimoine culturel de Bao et Riberal. L’objectif est rapidement devenu de promouvoir et de défendre la langue et la culture catalane. L’organisation propose des castelles, correfoc, danse, jeu de cartes…

ggg

L’ESCOLA DE CATALÀ DEL VOLÓ propose toute une série d’activités en catalan, pour pratiquer et pour partager.


Réseau social catalan

VOLONTAIRE POUR LA LANGUE : trouvez votre partenaire dans les Pays catalans pour parler et progresser. Egalement avec l’application APPARELLA’T (Android i iOS).

Llegir i escriure / Lire et écrire

Premsa

La Semaine du Roussillon, cada dijous, la pàgina « revista de prems » i « Viure a Catalunya – Vocabulari ».

Les cròniques en català de l’APLEC a l’Indépendant, cada diumenge.

La Clau, mitjà digital bilingüe sobre notícies Nord/Sud i transfrontereres.

Les cròniques en català del Travailleur Catalan.


Premsa de Catalunya Sud que tracta temes d’aquí

VILAWEB és un diari electrònic independent creat l’any 1995. És el primer i principal diari electrònic en català tant en nombre de lectors com en reconeixement públic. Actualment és també el degà dels diaris digitals a Europa.

RACÓ CATALÀ és un dels webs pioners de la xarxa digital catalana que encara avui continua en actiu. El portal va ser creat el març de 1999 amb el propòsit d’esdevenir un mitjà de comunicació digital d’àmbit juvenil focalitzat en la informació política, cultural, social i lingüística del conjunt dels Països Catalans.

La DIRECTA és un mitjà de comunicació en català d’actualitat, investigació, debat i anàlisi. Amb vocació de contribuir a la transformació social, vol exercir la funció de denunciar els abusos i les injustícies i potenciar les alternatives. Gràcies a l’existència d’una xarxa de nuclis territorials i col·laboradores que s’ha anat teixint des de 2006, el mitjà arriba a unes 3.000 subscriptores que donen suport al projecte.

CULTURAE MAGAZINE és un projecte nascut de la idea que la cultura es comparteix creuant muntanyes, creant sinèrgies. La situació geogràfica de la demarcació de Girona i el departament dels Pirineus Orientals és privilegiada; amb el mar i la muntanya a tocar i un clima envejable. En aquests dos territoris existeix una producció artística i cultural molt important però la frontera física i psicològica dels Pirineus sembla que ha convertit aquests territoris en dos zones molt allunyades entre si.

Des d’aquesta revista gratuïta i trimestrial que publica en català, francès i castellà, volen potenciar l’intercanvi d’informació i coneixement cultural en totes seves manifestacions artístiques a banda i banda dels Pirineus. Volen aprofitar els recursos culturals que tenim per afavorir les relacions transfrontereres.


Revista infantil

MIL DIMONIS és una revista catalana mensual per a nens de 8 a 12 anys. Hi ha còmics, diversos articles, jocs, exercicis educatius.


Editor de llibres catalans i en català

Fundada el 1985 a Perpinyà, les ÉDITIONS TRABUCAIRE té com a objectiu promoure i difondre la cultura i la creació catalanes de Catalunya Nord amb la seva especificitat lingüística, històrica i cultural. S’especialitzen en la publicació d’història regional d’èpoques medievals i contemporànies.

BALZAC EDITEUR, nascuda a partir de les edicions Balzac el 1998, té seu a Baixàs, a prop de Perpinyà. Des de l’any 2000, l’editorial funciona com a editorial francesa independent i forma part del panorama editorial francès com a editorial de ciències humanes  documents històrics, però també a través d’una col·lecció d’obres turístiques i patrimonials « Les Escales catalanes ». El catàleg de Balzac éditeur també és un reflex dels seus compromisos mitjançant la producció d’obres relacionades amb la cultura catalana, tant amb la novel·la (traducció del català o castellà) com en documents històrics. L’editorial té prop de 200 títols actius amb una programació que va dels vuit als deu títols a l’any.

LES PUBLICATIONS DE L’OLIVIER : aquí

TERRA NOSTRA


Llibreries de llibres en català

La LLIBRERIA CATALANA és actualment la llibreria més antiga encara en funcionament de la ciutat de Perpinyà i és l’única de Catalunya Nord especialitzada en llibres en català i de temàtica catalana. En un espai de 50 metres quadrats disposa d’uns 12 000 títols i organitza diversos actes per promoure la llengua i la cultura catalanes. Des del 2012, amb el canvi de propietària, s’amplia el fons en català dedicat a la mainada.

Creada el 1945, la Llibreria TORCATIS sempre ha estat un agitador d’idees. En un espai de 600 m2 distribuït en tres nivells, ofereix uns 45.000 títols en diversos camps. La llibreria Torcatis, un actor cultural de la ciutat de Perpinyà, organitza de forma independent nombrosos esdeveniments entorn de llibres i cultura i també col·labora en nombrosos actes culturals a França i Catalunya.


Llibres bilingües

Llibres que permeten llegir a la pàgina esquerra en català i tenir la versió en francès a la pàgina dreta. Una excel·lent eina per progressar. I alguns llibres són llegits pels seus autors en català en línia.


Llibres en català

Llibres adaptats, de la Col·lecció « Català fàcil ». És una col·lecció de textos simplificats per a les persones que aprenen la llengua catalana. Els llibres estan graduats en tres nivells amb una versió àudio (audiollibre) en accés gratuït.

Tots els Llibres catalans.

Els darrers llibres d’autors Catalans (també del Nord) : aquí


Autors d’aquí (novel·les contemporànies)

Joan-Daniel BEZSONOFF

Joan-Francesc CASTEX

Joan-Lluís LLUÍS

Presse

La Semaine du Roussillon, tous les jeudis, la page « revista de premsa » et « viure a Catalunya – Vocabulari ».

Les chroniques en catalan de l’APLEC à l’Indépendant, chaque dimanche.

La Clau, media numérique bilingue sur l’actualité Nord/Sud et transfrontalière.

Les chroniques en catalan du Travailleur Catalan.


Presse de Catalogne Sud qui traitent de sujets d’ici

VILAWEB est un journal électronique indépendant créé en 1995. C’est le premier et le principal journal électronique en catalan tant en nombre de lecteurs qu’en renommé publique. Il est également le doyen des journaux numériques en Europe.

CCC

RACÓ CATALÀ est l’un des sites pionniers du réseau numérique catalan qui est toujours actif aujourd’hui. Le portail a été créé en mars 1999 dans le but de devenir un média numérique à l’attention des jeunes centré sur l’information politique, culturelle, sociale et linguistique de tous les Pays Catalans.

CCC

La DIRECTA, est un média en catalan d’actualité, de recherche, de débat et d’analyse. Avec la vocation de contribuer à la transformation sociale, elle veut dénoncer les abus et les injustices et promouvoir des alternatives. Grâce à l’existence d’un réseau de noyaux locaux et de collaborateurs unis depuis 2006, le média arrive à environ 3 000 abonnés qui soutiennent le projet.

CULTURAE MAGAZINE est un projet né de l’idée que la culture se partage en traversant les montagnes, créant des synergies. La situation géographique de la démarcation de Gérone et du département des Pyrénées Orientales est privilégiée ; avec la mer et les montagnes à portée de main et un climat enviable. Dans ces deux territoires, il existe une production artistique et culturelle très importante mais la frontière physique et psychologique des Pyrénées semble avoir transformé ces territoires en deux espaces très éloignés l’un de l’autre.

À partir de ce magazine gratuit et trimestriel publié en catalan, français et espagnol, ils veulent promouvoir l’échange d’informations et de connaissances culturelles dans toutes ses manifestations artistiques des deux côtés des Pyrénées. Ils veulent profiter des ressources culturelles dont nous disposons pour favoriser les relations transfrontalières.


Revue pour enfants

Mil Dimonis est un magazine mensuel en catalan pour les enfants de 8-12 ans. On y trouve des BD, des articles divers, des jeux, des exercices pédagogiques.


Editeur de livres catalans

Créées en 1985 à Perpignan, les EDITIONS TRABUCAIRE ont pour objectif de promouvoir et de diffuser la culture et la création nord catalane dans sa spécificité linguistique, historique, culturelle. Elles sont spécialisées dans la publication de l’histoire régionale pour les périodes médiévales et contemporaines.

CCC

BALZAC EDITEUR, né des éditions Balzac en 1998, est installée à Baixas, près de Perpignan. Depuis l’an 2000, la maison d’édition fonctionne comme une société d’édition française autonome et, s’inscrit dans le paysage éditorial français en tant qu’éditeur de sciences humaines et de documents historiques, mais aussi à travers une collection d’ouvrages touristiques et patrimoniaux « Les Escales catalanes ». Le catalogue de Balzac éditeur est aussi le reflet de ses engagements à travers une production d’ouvrages relatifs à la culture catalane, tant dans le roman (traduction du catalan ou du castillan) que dans les documents historiques. La maison d’édition compte près de deux cents titres actifs avec une programmation qui se situe autour de huit à dix titres l’an.

CCC

LES PUBLICATIONS DE L’OLIVIER : ici

TERRA NOSTRA


Librairies de livres en catalan

La LLIBRERIA CATALANA est actuellement la plus ancienne librairie encore en activité dans la ville de Perpignan et est la seule de Catalogne Nord spécialisée dans les livres en catalan et de thématique catalane. Sur une superficie de 50 mètres carrés, elle compte environ 12 000 titres et organise divers événements pour promouvoir la langue et la culture catalane. Depuis 2012 et le changement de propriétaire, la collection en catalan dédiée aux enfants s’est élargie.

CCC

Créee en 1945 , la Librairie TORCATIS a toujours été un agitateur d’idées. Sur un espace de 600 m2 réparti sur trois niveaux elle propose quelques 45 000 titres dans des domaines variés. La librairie Torcatis acteur culturel de la ville de Perpignan organise de manière indépendante de nombreuses manifestations autour du livre et de la culture et collabore aussi à de nombreux actes culturels en France et en Catalogne.


Livres bilingues


Des livres bilingue vous permettent de lire à la page de gauche en catalan et d’avoir sur la page de droite la version en français. Un excellent outil pour progresser. Et certains livres sont lus par leurs auteurs en catalan en ligne. Lecture audio en catalan ici


Livres en catalan

Livres adaptés des collections « Català fácil ». Il s’agit d’une collection de textes simplifiés pour les personnes apprenant la langue catalane. Les livres sont gradués en trois niveaux avec une version audio (audio-livre) en accès libre.

Tous les livres en catalan

Les derniers livres d’auteurs Catalans (également du Nord) : ici


Auteurs d’ici (romans contemporains)

Joan-Daniel BEZSONOFF

Joan-Francesc CASTEX

Joan-Lluis LLUIS